onsdag 4. august 2021

Ting forteller - Turskrinet



Dette fine turskrinet fra Stabburet er det mange Folkevogn eiere som ønsker seg. Det ble produsert på Foblikk i årene 1958 og 1959 for Gunnar Nilsen Stabburet som fraktemballasje for 25 plastposer med sylteagurker og 25 plastposer med syltede rødbeter med 150 gr. I hver pose. Posene ble solgt enkeltvis til forbrukerne.




Skrinet er tegnet av Bjarne Uttuslien som var ansatt på Foblikk. Han var utdannet litograf og var også kunstmaler. Han satt ved kjøkkenvinduet hjemme på Balaklava og tenkte på hvilket motiv han skulle tegne. Tvers over gaten bodde det en kollega av Uttuslien, Arne Skjellin. Han hadde parkert sin røde Folkevognboble (av familien kalt Tyttebæret)foran huset , og dermed ble ideen til motivet unnfanget.

Etter at Uttuslien var ferdig med tegningene fotograferte Arne Skjellin tegningene over på film, og trykkerne på « Blekken» overførte dem på plater.

I 1958 ble skrinet gitt somjulegave til de ansatte.





Samleinteressen for dette skrinet har vokst og er ettertraktet også utenfor landets grenser. Det betales godt for et pent eksemplar.

Familien Skjellin var selvfølgelig glad i sitt «Tyttebær» og stolte over at deres bil var opphavet til Folkevognskrinet. Folkevogna som er avbildet på skrinet er en1952 modell med splittet bakvindu og ble i Amerika kalt for «Split», i Tyskland for «Bille»

Bilens registreringsnummer er det gamle telefonnummeret til Stabburet, nr. 5925.

Foblikk trykket bilder på reklamebokser, kakebokser og matbokser for flere kjente firmaer og de hadde enerett på bruk av Walt Disneys tegninger.

Kilde: Birgitta Oden, Samler og Antikkbørsen.


Mossehistorien i samarbeid med Karin Behn-Skjævestad presenterer "Ting forteller".
Litt smådrypp fra Karins brede og allsidige kunnskap om lokalhistorie og annet spennende.