onsdag 18. august 2021

Ting forteller - Grand Hotel



Den lille gate stubben mellom nordre jernbaneovergang og kanalen i Moss, Jeløgate, var tidligere en forretningsgate med mange forskjellige virksomheter og forretninger. Disse ble borte da Rådhusbroa ble bygget. Her var det skipshandel, kolonialforretning, tobakksforretning, to bakeriutsalg, to bokhandlere, hatteforretning, melkeutsalg, skobutikk, tekstilbutikk, urmakerforretning, blomster butikk m.m. I tillegg var det i dette området en sementvarefabrikk, flere kafeer, fiskebutikk og et hotell. Dette hotellet ble bygget år 1900 av Christian Brynildsen. Hotellet het Grand Hotel og han drev det sammen med sin kone fram til 1923.Ved århundre skiftet 1899 / 1900 ble det etablert flere overnattingsteder i nærheten av jernbanestasjonen i forbindelse med at Østfoldbanen ble åpnet.

Grand Hotel var i en litt annen klasse enn de små overnattings stedene som også kalte seg hotell.

I 1923 overtok K. O. Heian driften av hotellet, han hadde det fram til1934, da kjøpte han Moss Hotel.





Nå tok Christian Borge over Grand Hotel og drev det fram til det ble nedlagt engang på 1950 tallet. Denne lille kaffekannen i «hotellsølv»er det som i hotellspråket blir kalt en ener kanne. Den er til en person. Det er ikke så ofte man får servert kaffe i kanne nå for tiden, men før var det helt vanlig på restaurant. Man hadde ener kanner, toer kanner og firer kanner. Disse var for det meste i stål eller porselen på 1950 tallet. «Hotell sølv» ble etter hvert byttet ut. Det er for mye jobb å pusse sølv

Gården hvor Grand Hotel var står der fremdeles, den ble omdannet til et forretnings kompleks og ble i en del år eid av Finn H. Brodal som hadde sine advokatkontorer her. I første etasje har det vært forskjellige virksomheter bl.a. frisørsalong og cigarforretning.







Mossehistorien i samarbeid med Karin Behn-Skjævestad presenterer "Ting forteller".
Litt smådrypp fra Karins brede og allsidige kunnskap om lokalhistorie og annet spennende.