onsdag 11. august 2021

Ting forteller - Biørnstadflaska

Denne flasken har en sterk tilknytning til byen vår. Den er merket MG ( Moss Glassverk) og er brukt til Biørn Biørnstads linje aquavit. Skipsreder Biørn Biørnstad arvet Alby gård etter sin tante Maren Biørnstad i 1943. Høsten 1952 flyttet han ledelsen av rederiet fra Oslo til Moss med kontor adresse Dronningens gate 1.

Biørnstads linjeaquavit ble tappet av vinmonopolet og var ikke i salg. Flaskene ble gitt som julegaver til de ansatte.

Linjeaquavit betyr at aquaviten har krysset linjen (ekvator) to ganger, det sies at bevegelsene og temperaturforandringene frigjør aromaer fra både fatet aquaviten er lagret på og fra tilsetningsstoffene.

Flasken har den gamle logoen til vinmonopolet, og egen tekst på baksiden av etiketten.

Skipsreder Biørnstad bodde på Alby og han forteller til Moss Avis i 1960 at når hans skip seiler inn eller ut Oslofjorden skyter han en salutt. Skipene gjør alltid en liten sving innom Albybukten for å hilse på sin reder.




På batterimuren (som ble bygget i Jonas Anton Hjelms tid )er det kun en liten miniatyrkanon forteller Biørnstad. Den er for svak, så når skipene mine kommer tar jeg traktoren og kjører fram på vollen de to store kanonene som står foran innkjøringsportalen.

Biørn Biørnstad døde i 1963 og Moss kommune kjøpte eiendommen til friareal og kunstopplevelser.


Mossehistorien i samarbeid med Karin Behn-Skjævestad presenterer "Ting forteller".
Litt smådrypp fra Karins brede og allsidige kunnskap om lokalhistorie og annet spennende.