onsdag 18. august 2021

Et hjørne med historikk


Et hjørne er kanskje ikke alltid bare et hjørne. Og på hjørnet av dagens Dronningens gate og Kirkegata står det en minnestein til ære for de falne under andre verdenskrig. Men la oss gå litt lenger tilbake i tid. Helt tilbake den gang Moss ikke var annet enn et ladested. Og siden det det nylig var byjubileum vet du at det er minst 300 år tilbake i tid.

Kanskje vet du også at byens første kirke sto akkurat der, i kirkeparken, omtrent der paviljongen er i dag. Og at det var en kirkegård rundt kirken, altså der den flotte skøytebanen er i dag…. lå folk gravlagt…men for å ikke spore av (noe jeg er god på). For akkurat dette hjørnet hadde også sin hensikt på den tiden. Det var en gravplass, for de som tok selvmord. Dessverre var et slik på den tiden at et selvmord var synonymt med å være sinnssyk, og en skam for familien. Derfor skulle de ikke gravlegges på samme sted som andre.

Med årene ble kirken plukket ned, hjørnet grodde igjen, og i parken sto kun gravstøtter og minner igjen. Med stadige bybranner ble flere brannkummer og sprøytehus satt opp i byen. Et slikt sprøytehus fikk æresplass på dette hjørnet i mange år frem til byen stadig fikk flere pålagte murbygninger og en brannstasjon ble opprettet i Bakkegaden (Vogts gate). Vi gjør så et byks frem til 1904.
 



Parken hadde blitt en folkepark og Prins Christian Augusts torv (Vincents Buddes Plass) hadde en kiosk for mye. De nye eierne av Torvgården ønsket hverken byvekt, fiskebasar eller kiosk på torvet. Vekta ble flytta noen meter ned i gata, fiskebasaren (sier rykter) fikk plass på på utsiden av Tollboden, og kiosken, vel den fikk fortsette å være kiosk, denne gangen på dette gatehjørnet. Det var omtrent plass til én person inne i denne lille kiosken, men den hadde sin funksjon. Og var kiosken ganske populær. Det tok ikke mange årene før kiosken nok en gang måtte flytte på seg. Denne gangen fikk den en plass nede ved kanalen, rett ved siden av Tollboden. 


Kiosken, først på Torvet, så parken og til slutt i kanalen.

Hjørnet ble så erstattet med en ny og større kiosk. Disse nye kioskene ble ikke så godt tatt i mot. 
De var både stygge og kjedelige mente byens innbyggere i 1933 da også kanalen fikk en større utgave.


 
I 1920 ble en gave gitt til byen, en musikkpaviljong. Slike var veldig i tiden selv om mange mossinger ikke forsto hensikten med en slik. Stygg var den også!


Kiosken som da hadde fått navnet Narvesen Kioskkompani kunne by på det aller meste. Godis, iskrem, pølser, blader, aviser og mye annet. Denne kiosken hadde sin glanstid frem til byen var i krig. Etter krigen, i 1949 måtte kiosken vike plass for en minnestein etter de falne under krigen, og den ble flyttet noen meter lenger opp i bakken. 
Eller, den hadde jukset og flyttet noen år før dette. For i en lengre periode var det ingenting på dette hjørnet. Bortsett fra en koselig hvit krakk eller to hvor man kunne hvile litt og kikke på bylivet. Kiosken gjorde så et byks nedover gata i august 1951 og plasserte seg selv på venstre side av Park kino. Vokste litt i størrelsen også. Ved siden av Wessmanngården var det også en kiosk sammen med park-bua. Så byen nøt 3 kiosker på rekke og rad i en kort periode. Og da må vi ikke glemme Oasen i Park Kino-bygget. For det var opprinnelig meningen å bygge en sammenhengene kiosk fra Kirkegata og inn til Parkteateret. Slik ble det altså ikke. Alt revet og Hygeabygget sto ferdig reist i 1966. Det vil si, "Park-bua" fikk en ny renessanse på Alby i vår tid.

Parkbua

Narvesen fikk stå i fred og ro frem til 1960, hvor man skulle man bygge på Park kino-bygget. Deretter ble det et lite tomrom jeg ikke helt finner ut av, for kiosken måtte jo flytte på seg. Og det nevnes først kvelden 30. november i 1962, at Narvesenkiosken fikk hjul og trillet gjennom Dronningens gate hvor den rev ned uret til B. Andresen. Den var på vei til Tigerplassen hvor kiosken fikk nytt liv. Eller flyttet den kanskje helt til Oslo? Moss Dagblad og Moss Avis ble ikke helt enige der. Og jeg skal da altså ikke spore av… Narvesen har forøvrig flyttet på seg flere ganger i byen. Husker du alle stedene?

Og forresten, i 1964 var det en stor plan om å lage en bussterminal akkurat mellom der den flotte lekeplassen ved kirken er i dag og helt opp Holteløkka. Og da skulle det bygges en stor Narvesen-kiosk i komplekset. Vel, slik ble det altså ikke. Og noen år senere satte de opp en høyblokk. Kirkegata 14.
Hjørnet, som fortsatt har funksjon som en minneplass blir godt besøkt på frigjøringsdatoer og 17. mai hvert eneste år. Så et hjørne er kanskje ikke bare et hjørne hos oss i byen Moss.