mandag 2. august 2021

Jelø Teglværk



Jelø Teglverk ble stiftet 14. september 1898. Oppføringen av fabrikken startet det samme året og fabrikken hadde oppstart på våren 1899. Produksjon varte midlertidig kun noen måneder. Saltholdigheten i leira holdt ikke konkurransedyktig standard og selskapet la ned driften. De slo seg selv konkurs i oktober 1899.




Konkursboet ble kjøpt opp og gjort om til et sagbruk sommeren 1900. Den nye eieren fortsatte også med mursteinsproduksjon. Konkurransen var hard. Rett over Værlesundet lå Moss Teglverk. Men den største konkurransen kom fra Fredrikstad. De leverte kvalitetsstein. Det nye selskapet måtte gi seg etter et par år og gikk konkurs våren 1902. Konkursauksjonene varte til langt ut i mars 1903.





I mellomtiden ble eiendommen allerede solgt i 1902. De nye eierne var fra Grimstad. De endret navnet til «Framnæs Teglverk» på grunn av det tidligere konkursboet. Et nytt aksjeselskap ble stiftet 18. september 1902. Selskapet ble kjøpt opp av Grimstad sparebank i desember 1903. Det var trolig ingen produksjon i denne perioden ettersom konkursauksjonene etter den tidligere eieren var pågående. I auksjonslista kommer det frem at han selger alt utstyr som ha stått på eiendommen. Grimstadbanken var nok mest spekulanter, og de solgte eiendommen videre til Chales Lundh som allerede hadde eiendom på Framnes. Han ønsket å rive hele fabrikken og legge eiendommen under egen tomt. Selve fabrikken ble revet i 1911, hvor det gamle fyrhuset ble stående. Denne ble senere oppgradert, pusset opp med murpuss på utsiden og malt hvit.







De siste eierne av eiendommen var Frelsesarmeen da de etablerte seg på Jeløy i 1922. De er fortsatt eiere i dag. De tok i bruk det gamle fyrhuset «Baden Baden» og brukte det som feriehus. Kanskje oppsto navnet da. At stranda var som "Baden Baden". Ikke godt å vite. Det finnes mange teorier og spekulasjoner. Bygget ble revet i oktober 1951 og materialene brukt til den nye folkehøgskolen på Framnes. 







I juni 1902 satte marinen opp en stor antenne på toppen av den gamle pipa. Dette var utprøving med trådløs telegrafi til Færder ettersom den tidligere senderen i Horten ikke fungerte spesielt godt. De hadde et håp om at det ville være en klar luftlinje mellom Framnes og Færder. Jeg har ikke funnet noe om det var en suksess eller ikke.





På folkemunne sa man gjerne «Blommen Teglverk» etter navnet på området. Senere mistolket som «Glommen» og derfor Glommenjordet som de eldre vil huske det.

I dag er det få tegn på aktivitet som har vært i området. Man kan se at det er litt unaturlig terreng, og rester etter den gamle brygga står fortsatt der.   

Kilder
Forskjellige aviser
Handelsriket for Norge
Annen dokumentasjon

Foto
De to øverste: Vogtesamlingen-Mossebibliotekene
Baden-Baden: Johan Rynnås.