fredag 13. august 2021

Skihytta på høyde 101


Foto: Johan Rynnås. 17. mars 1946. 


I februar 1934 ble det annonsert etter anbud om oppføring av en skihytte i Mossemarka. Eier av skogen på dette tidspunktet var konsul H. B. Peterson. Han ønsket å stille eiendom til disposisjon for byens borgere.

Arkitekt Kristoffer Lange fra Oslo laget tegningene for hytta. Det var tenkt en stor peisestue i første etasje på rundt 70 kvadratmeter. Deretter en mindre sal på rundt 25 kvadratmeter, et kjøkken, samt et smøre og vaskerom. Hjørnet av hytta skulle ha en ekstra etasje. Der var det to værelser for hyttas faste vertskap. På utsiden, en stor terrasse hvor gjester kunne nyte både utsikt og nyte godt vær.

Kapital til å bygge hytta ble samlet inn via aksjetegning. Da forutsatt at skiklubbens medlemmer selv kjøpte aksjer for minst kr. 2000.- I tillegg hadde skiklubben allerede et «hyttefond» på kr. 1500.-
Det var snekkermester Martinius Bakken som vant anbudet. 





Det skulle ta nærmere 2 år før kapital var oppnådd. Først i februar 1936 kunne man sette i gang. Den 21. november det samme året åpnet hytta dørene. Og ble en umiddelbar suksess som ennå er et like populært mål. Ingeniør J. Hoel var ildsjelen bak hele prosjektet. I tillegg var det han som tok initiativet til oppstart av Moss Skiklubb den 11. januar 1928. 

Det var flere forslag og innspill om hvor en slik hytte burde ligge. Blant forslagene var steder som Bjørnåsen på Jeløy, Vanemdalen, Elverøi, Årvold. Alle med gode argumenter. Men det var utsikten fra høyde 101 og den enorme Mossemarka som var utslagsgivende. Og ikke minst at Peterson tilbød fri dispensasjon til hytte og løyper mot et enkelt honorar i leie. 

Gunnmuren sto ferdig allerede i februar 1936. Det var gode vinterforholdt og gikk enkelt å transportere byggemateriell opp til høyden. Utover våren begynte byggingen, og den 13. juni kunne man feire kranselag. Møbler ble donert av en privat mann, og resterende inventar innkjøpt av skiklubben.

Den opprinnelige bygningen ble bygget i vinkel som vi ser på tegningen. Den samlede grunnflaten i første etasje var på 150 kvadratmeter, og andre etasje på 23 kvadratmeter. Utvendig var den lystjæret og inne var det trehvite vegger med oljet gulv. Det skulle ikke stå på "hyttefølelsen".  20 meter ut fra hytta var det sprengt en åpen en brønn som ga friskt vann til hytta.  Hytta hadde plass til rundt 100 personer. Med tiden har hytta blitt bygget ut ved flere tilfeller. 

Åpningsfesten var slik Mossingene liker det, i stor stil. Norsk trekkhundklubb tok turen til Moss med to hundeforspann og satte av gårde fra jerbanestasjonen og opp til torvet i byen. I ren Alaskastil ble de tatt i mot av rundt 500 oppmøtte. På hytta var det offisiell flaggheising klokken 12.00. Deretter fulgte det på med de tradisjonelle talene hvor rittmester Mollatt åpnet det hele. 

Foto: Johan Rynnås. 12. februar 1956.




Kilder: Moss Avis.