mandag 26. desember 2022

Stuten dansesal




Det var en dag rundt 1850 i Klostergata, og et drift med kreaturer kom susende nedover gaten. Huset med dansesalen lå i en helling, slik at det var inngang til loftet fra nabohagen på oversiden. En av oksene i følget sporet av og forsvant inn i nabohagen, og spaserte rett inn på loftet til dansesalen.

Gulvet på loftet var bygget som et loft, og ikke beregnet på tungvektere som en okse. Så det måtte gå som det gikk, og med et voldsomt brak raste oksen gjennom taket og ned i stuen under. Heldigvis var stuen tom, og oksen som gikk berserk der inne fikk ikke ødelagt noe spesielt.

Etter denne hendelsen fikk bygningen navnet "Stuten" på folkemunne og beholdt dette helt til det ble revet. Salen var meget populær og lå gunstig for folk og kongeveien, og det var ofte fest der. Folk kunne høre lyden av dans og musikk fra gata utenfor, og mange ville gjerne være med på moroa innenfor. Det var gratis inngang, men du måtte 2 skilling pr dans til musikerne.

Tidligere het gården «kirken/Kjerka» for den hadde ganske store buede vinduer som kunne minne om kirkevinduer. Og selv om den hadde fått et nytt kallenavn var det mange som kaldte den Kjerka helt opp i nyere tid. I vår tid hadde bygningen adressen Klostergata 4 like på nedsiden av sportindustrien SIM (Ballettskolen). Bygningen er revet i dag.