mandag 26. desember 2022

Vinterdag i sundet


Det var en kald vinterdag rundt 1900, og vinden blåste frisk gjennom sundet utenfor Moss. På stranden ved verftet til Moss Mekaniske Verksted og Jernstøberi kunne det på det meste ligge over hundre skip i vinteropplag. Det var en hektisk tid for de ansatte på verftet, for de hadde bare få måneder på seg til å reparere og klargjøre alle skipene for en ny sesong.


Arbeiderne hadde sesongjobber her om vinteren, mens de ellers arbeidet i industrien langs fossen. De hastet rundt på verftet, med hammer og spiker i hånden, mens de reparerte og vedlikeholdt de store skipskroppene.

Vinteren var hard og kald, men arbeiderne var vant til det. De hadde vokst opp i området og var vant til å takle de krevende forholdene. De jobbet hardt og effektivt, og når våren kom, var de klare til å sende skipene ut på sjøen igjen.

April måned var den store måneden, da de fleste skipene skulle være tilbake i rute. Arbeiderne gledet seg til å se skipene dra ut på sjøen igjen, med seilene hevet og kursen satt mot nye horisonter. De visste at de hadde gjort en god jobb, og at skipene var klare for en ny sesong på havet.