mandag 26. desember 2022

En fotograf på toppen



Fotograf Th. Bachmann sto på toppen av det gigantiske stillaset rundt Moss kirke og så utover Moss. Han hadde aldri sett byen fra denne vinkelen før, og han kunne ikke la være å beundre den vakre utsikten. Han hadde aldri sett så langt, og han kunne se alt fra byens kirketårn, både hus og gater fra denne høyden. Kirken ble renovert, og derfor pakken inn med stillaser.
 
Bokhandler Rolf Olsen hadde bedt Bachmann om å ta panoramabilder av byen, og Bachmann var mer enn glad for å gjøre det. Han visste at dette ville være en unik mulighet, og han ville gjøre alt han kunne for å få de beste bildene.

Han satte opp kameraet sitt på stativ og begynte å ta bilder. Han tok bilder av byens bygninger, hus og gater. Han tok bilder av den vakre fjorden som lå rett nedenfor, og han tok bilder av menneskene som gikk rundt i gatene.

Etter at han hadde tatt alle bildene, gikk han ned fra stillaset og gikk tilbake til bokhandelen til Rolf Olsen i Dronningens gate. Der viste han Olsen alle bildene han hadde tatt, og Olsen ble ble meget begeistret. Han visste at disse bildene ville bli veldig populære, og han bestemte seg for å trykke de opp som postkort med bildene på.

Og det var akkurat det som skjedde. Postkortene med panoramabildene av Moss ble solgt i massevis, og Bachmann hadde tatt bildene slik at det var mulig å sette de ved siden av hverandre til et stor panorama. Selv den store postkortgiganten Mittet kjøpte rettigheten til å bruke motivene.
Th. Bachmann ble aldri glemt, og hans postkort og motiv er samlet på av mennesker i generasjoner. De ble en påminnelse om denne spesielle tiden i byens historie, og de har blitt en del av Moss' kulturarv.