mandag 14. november 2022

Gernergården aka Moss Bryggeri


Vi ser det som de fleste av oss kaller "Moss Bryggeris gård". Blant de eldste "Gerner-gården".


Tilbake i det 1800 århundredet lå Norges første veveri akkurat her. "Moss Klæde-Manufactur". Veveriet var en underavdeling av "Det Blaagaardske Manufactur" med base i København. I 1807 gjorde ridder og kaptein Henrich Gerner et kupp ved å kjøpe veveriet til en billig sum. Billig fordi det ikke var noen andre kjøpere på eiendommen .Henrich som ofte hadde god forretningsteft la straks ned veveriet og opprettet en tobakksfabrikk. Fabrikken skulle ikke være lenge i drift, for i bybrannen for 1807 brant alt til grunnen. Gerner satte så opp en to-etasjer murbygning på stedet. Den samme bygningen vi ser her på bildet.

Det tok ikke lang tid før tobakksfabrikken igjen var i drift. I 1818 utvidet med et brennevinsbrenneri. Og i 1823 ble alle maskiner oppgradert og brennevinsproduksjonen ble utvidet. I en periode var det 14 brennerier bare i Moss, hvor Gerners bryggeri var det største. Av brennevinsproduksjonen var det et avfallsstoff som ble kalt for "drank". Dranken ble hentet av bøndene i området og benyttet til dyrefor. Gerner bygget så "Det Gernerske Fæhus" i nummer 11, rett over gata, for bedre utnyttelse av denne dranken. Det var plass til over 30 kuer, og et stort "dranke-skur". Den som hadde ansvaret for dranken fikk navnet, en dranker. En aktet og annerkjent tittel på denne tiden. 

I 1850 hadde Moss 2 bryggerier, 14 brennerier og 11 tobakksfabrikker. De neste tiår forsvant nesten all produksjon av det samme. Gerner la om bedriften til handle og mølledrift. I bygningen ble det opprettet kontor for Moss Aktiemøller til A. Heilmann overtok i 1922 og innredet lokalene til et nytt bryggeri. Sønnen Carl Heilmann overtok bryggeridriften, og i dag er det eiendomsmeglere som jobber med utvikling av leiligheter. Bygningen er allikevel fredet i dag og kan derfor ikke endres utover det originale.