torsdag 7. oktober 2021

Ting forteller - Kure smørkrukkene


Logo fra 1891

Søren Kure drev en velassortert kolonialhandel i Dronningens gate 11 og meieri i 11a. 
Han bygget denne gården i 1887 og var den første i Moss som fikk elektrisk strøm. Strømmen ble overført fra et privat anlegg i fossen. 

Kure solgte også vin, tobakk og cigarer. I den lave bygningen hvor det senere ble slakterbutikk (Syversen & Berg) hadde han meieriutsalg. Her kunne man kjøpe smør i fine porselenskrukker laget på Porsgrund Porselensfabrikk. 




Krukkene var i størrelse fra fem kilo ned til en halv kilo. Krukkene har bilde av forretningen og er merket : «Krukken bedes godhedsfuldt tilbagesendt strax den er tom».


Smør ble også solgt på gråblå «hollandske» krukker merket Kure og årstallet 1866, disse må være fra tiden før Kure var med å starte meierier. ( Råde meieri 1879 og Rygge meieri 1884). Disse krukkene er nå samleobjekter. Melk og fløte ble solgt fra spann brakt inn fra gårdene omkring. Søren Kure bestemte selv den melkeprisen han ville utbetale leverandørene og den var de ikke alltid fornøyde med. Det var heller ikke enighet om at hver produsent skulle fastsette hva han skulle ha. Misnøyen med denne ordningen ble etter hvert sterkere, og lå bak de forsøk som ble gjort i 1890 årene på å reise bøndenes eget meieri i Moss. Det var dette som ved århundreskiftet 1899 – 1900 resulterte i starten av Moss Aktiemeieri og Handelsforretning.



Logo fra 1900


Mossehistorien i samarbeid med Karin Behn-Skjævestad presenterer "Ting forteller".
Litt smådrypp fra Karins brede og allsidige kunnskap om lokalhistorie og annet spennende.