fredag 22. oktober 2021

Ting Forteller - Suppekjøkkenet

I «de harde 30 åra» var det mange som hadde vanskeligheter , konjunkturene var dårlige internasjonalt, og det var deflasjon og synkende priser. Arbeidsgiverne krevde å få sette ned lønningene. Dette førte til streiker og lockout. Kommunen bevilget penger til « nødsarbeid» for å skaffe de arbeidsledige noen inntekter. Det ble satt i gang veiarbeid og bygging av nytt fergeleie.



I november 1932 la Moss Avis fram en tanke om å opprette suppekjøkken og varmestue. Det ble lagt ut lister i ekspedisjonen hvor interesserte kunne tegne sitt bidrag. I 1933 ble det bestemt at suppekjøkkenet skulle opprettes, tilberedning og utdeling av mat skulle foregå i underetasjen i Tivoli kino. Utgiftene ble beregnet til 10 500 kroner og kjøkkenet skulle være i drift i 16 vinteruker.

Den 11. januar 1934 åpnet suppekjøkkenet med lapskaus på menyen. Kjøkkenet var åpent tre dager i uken, og de arbeidsledige skulle få maten gratis.

For å få mat måtte de hente polletter på arbeidskontoret. 
Det var tre forskjellige polletter.








En i aluminium til bruk tirsdager.







  




En i messing til bruk på torsdager .












En i kobber til bruk på lørdager.








Maten måtte tas med ut, det var ingen plass til servering på stedet. I 1934 delte man ut 23 000 porsjoner mat. Voksne fikk en liter og barn fikk en halv liter.

Køene foran arbeidskontoret og suppekjøkkenet var lange, i mange familier var det bare på disse dagene de hadde mulighet til å gi alle et varmt måltid. Kjøkkenet var åpent 16 uker første sesong, senere ble det utvidet til 23 uker også til 25 uker. Det ble bevilget penger til suppe kjøkkenet hvert år fram til sesongen 1939 – 40. Da kom tyskerne…..krig og rasjonering fulgte. Noen varer var rasjonert helt fram til begynnelsen av 1950 årene.

Mossehistorien i samarbeid med Karin Behn-Skjævestad presenterer "Ting forteller".
Litt smådrypp fra Karins brede og allsidige kunnskap om lokalhistorie og annet spennende.