onsdag 27. oktober 2021

Ting Forteller - Idun



A/S De Forenede Bakeres Gjærfabrik. Det var de danskfødte brødrene Brandstrup som var hovedaksjonærer i dette selskapet. Fabrikken ble bygget på tomta til den nedbrente potetmelfabrikken i Gudes gate.




Fabrikken fikk en tøff start , den slet i konkurransen med De Norske Gjær- og Spritfabrikker A/S som hadde monopol på gjærfabrikasjon i Norge. Den nye fabrikken i Moss fikk veldig viktig støttespillere,

150 bakere stilte seg bak dem.

I 1924 ble det inngått en avtale mellom de to bedriftene, og i 1934 overdro lederen og hovedaksjonæren i A/S De Forenede Bakeres Gjærfabrik 800 aksjer til De Norske Gjær -og Spritfabrikker A/S. Selskapet fikk med dette aksjemajoriteten i A/S De forenede Bakeres Gjærfabrik, men det var en avtale at fabrikken i Moss skulle holdes i gang. Samarbeidet fungerte utmerket til slutten av 1950 årene. Man samarbeidet om gjær og konkurrerte om eddik. Ketchup og sennep.

A/S De Forenede Bakeres Gjærfabrik hadde nemlig i 1932 utviklet et datterselskap – Idun fabrikker A/S for den slags produkter. Og i 1934 hadde De Norske Gjær – og Spritfabrikker A/S etablert sitt datterselskap Norex for lignende produkter.

I 1961 fusjonerte DE Norske Gjær – og Spritfabrikker A/S og A/S De Forenede Bakeres Gjærfabrik. Idun og Norex er underavdelinger som produserte eddik felles.

Gjærproduksjonen ble lagt ned i Moss og flyttet til Oslo, mens all produksjon av eddik , buljong m.m. ble flyttet til Moss.

Datterselskapet i Moss fikk navnet Idun Norex.


Idun Sennep ble solgt i forskjellig emballasje og pakninger. Krukkene fra Høganes i Sverige ble laget i mange størrelser, de var preget i godset med Idun Sennep. Det ble også brukt noen små krukker i stengods. Alle disse krukkene hadde røde trelokk. Det ble sagt at disse lokkene var dreid hos Grettland i Henrich Gerners gate. Sennep ble også solgt på glass fra Moss Glasværk og på hvite flintgods krukker med blå topp og blå dekor fra Stavangerflint

Idun ekte majones ble og blir også solgt i forskjellig emballasje, store spann, små spann, drikkeglass med plastlokk preget med Idun kokkens logo, i tuber og i plastposer i esker.











I 1979 ble navnet endret til Idun Gjærfabrikken og i 1982 flyttet denne fabrikken inn i en ny bygning i Rygge.

Fabrikken ble kjøpt opp av Nora Industrier A/S i 1986 . I 1991 fusjonerte Nora Industrier med Orkla.

Mossehistorien i samarbeid med Karin Behn-Skjævestad presenterer "Ting forteller".
Litt smådrypp fra Karins brede og allsidige kunnskap om lokalhistorie og annet spennende.