onsdag 13. oktober 2021

Ting forteller - Alkemuggen



Alkemugge fra Egersunds Fayancefabrikk i produksjon fra 1910 i flere størrelser. 
Det var Jeløymaleren Jacob Kielland Sømme som tegnet denne . Han dekorerte også andre gjenstander for fabrikken. Jacob Kielland Sømme ble født i Stavanger i 1862. 

Han ble født inn i en familie med mange kunstnere. Malerinnen Kitty Kielland, forfatteren Alexander Kielland, billedhuggeren Valentin Kielland og hans mor Johanne Margrete Kielland Sømme var også en anerkjent malerinne. Etter artium i 1881 dro han til Munchen og Paris for å studere malerkunst. Han oppholdt seg også i Skagen og var en del av Skagenmalerne. 

Han bodde på Brøndums hotell i et år sammen med sin første kone Caroline (Lilli) Holmsen som han giftet seg med i 1889. De ble skilt i 1901 og samme år giftet han seg med Signe Reinert, datter av grosserer H. A. Reinert i Moss. Ekteparet bosatte seg på Bergersborg på Jeløy. De fikk to barn Ragna 1904 og Jan 1907. Jacob Kielland Sømme trivdes i Moss, både privat og som kunstner. Han malte mange bilder fra Jeløy og byen, landskaper, interiører og portretter. 

Til den store jubileumsutstillingen i Kristiania i 1914 malte han flere store veggmalerier med interiør fra kjente bedrifter i Moss, som bakgrunn for deres utstillinger. Jacob Kielland Sømme døde i 1940.



Mossehistorien i samarbeid med Karin Behn-Skjævestad presenterer "Ting forteller".
Litt smådrypp fra Karins brede og allsidige kunnskap om lokalhistorie og annet spennende.