tirsdag 21. september 2021

Ting forteller - Husholdningsglass

1930 tallet var det krise på Moss Glasværk. Salget av flasker var synkende fra 1931 til 1932. Dette resulterte i store lager av flasker.

Nå bestemte honning – og syltetøyprodusentene å standardisere sin glassemballasje og Moss Glasværk var interessert i å starte produksjon av vidhalsede glass.

Glassverket kjøpte derfor inn en kombinert presse- og blåsemaskin fra USA. Dette nye produksjonsutstyret for vidhalsede glass kom i drift i 1933- 34. Nå ble Mosseglasset introdusert. Det var ganske likt Norgesglasset som ble laget på Hadelands glassverk og også på Drammen glassverk.De første glassene merket Norge kom i 1902. Både Mosseglass og Norgesglass var utstyrt med glasslokk, gummiring og en metallring til å skru fast. Metallringen ble laget på Mossebedriften ILOVAN.

Moss Glasværk produserte også en annen type husholdningsglass, Vikingglasset. Dette glasset hadde slepet toppkant og en bredere gummiring og en klemme til å holde glasslokket på plass. Disse glassene var beregnet til bruk i hjemmene. Til sylting og hermetisering. Etter hvert tok Moss Glasværk også over produksjonen av Norgesglass.

                               


Etter hvert som folk flest kjøpte frysebokser ble det mindre behov for husholdningsglass.

Mossehistorien i samarbeid med Karin Behn-Skjævestad presenterer "Ting forteller".
Litt smådrypp fra Karins brede og allsidige kunnskap om lokalhistorie og annet spennende.