onsdag 10. februar 2021

Smerthu & Oddestad






Annonse, januar 1903, Moss Avis


Thorvald Svendsen Smerthu ble født på gården Smerthu i Hobøl i 1867. Her drev han farsgården frem til rundt 1900, før han auksjonerte den bort og flyttet til Moss i 1901. Der kjøpte Smerthu Kongens gate 29 etter Smed Skaarnes. Hvor han startet en vognmannsforretning. Han spesialisert seg også på salg av gress, høy og halm. Løst og buntet.  I den samme gården drev vognmannen utleie av leiligeter. 





En gang mellom 1906 -1907 gikk han i kompaniskap med Oddestad, noe vi ser av denne utlysningen.  Kongens gate 29 lå på motsatt side av Chr. Flemming i dagens Flemmingkrysset. Vi finner blant annet Statens hus på denne eiendommen i dag. Vi ser også at boligen har fått elektrisk lys i 1909. Denne Oddestad finner jeg ingen informasjon om og han nevnes ikke i 1914-tellingen.



Annonse mars 1903, Moss Avis.

Thorvald Svendsen Smerthu ble gift med Kristine Mathilde Støthum. De fikk flere barn og barnebarn som ble født i Moss. Thorvald var kjent som en pålitelig, solid kar, bramfri og stillferdig. Både han og Kristine var aktive i indremisjonen. Kristine arbeidet som lærerinne og gjorde mye ungdomsforebyggende arbeid.

Smerthu og hesten Brona var fast sjåfør for mange forretninger i Moss, og hadde spesielt faste oppdrag for L. P. Sterud i perioden 1902 - 1935. Brona trakk en flatvogn. Den hadde plass til svært mye. Pakkene var som på bildet, i kasser og baller. De transporterte varer fra jernbanen og fra havna opp til butikken i Kongens gate. Også rundt i byen til forskjellige kunder. Brona var en populær hest der hun kom ruslende med Smerthu bakpå.  De var et kjent par som halve byen var på hils med. En del av bybildet.
Og dårlig tid, nei det hadde de ikke. Selv da Sterud etter hvert kjøpte en automobil fortsatte de å benytte seg av Smerthu og Brona. I 1935 trakk Smerthu seg tilbake, mens Brona var aktiv i andres tjenester i ennå mange år.

Thorvald Smerthu satt i hesteutskrivingsutvalget for hester og kjøretøyer til feltbruk i mange år.

En gang rundt 1917 flyttet familien Smerthu til Klostergata 26. Det var en større eiendom med utleie. De tok med seg telefonnummeret som nå var utvidet til 1354.

Nummer 29 var en stor eiendom med et areal på 901,87 kvadratmeter. Hovedbygningen var bygger i mur på to etasjer med en grunnflate på rundt 259 kvadratmeter. I gården sto et uthus. Delvis mus og treverk med en grunnflate på 100 kvadratmeter. Uthuset hadde bryggerhus, rullebod, staid og annet i første etasje. I tillegg var det et vognskur på rundt 74 kvadratmeter. Eidendommen ble takstert som solid og godt vedlikeholdt i 1917. Moss kommune ønsket å kjøpe eiendommen da de trengte flere kommuneale kontorer. Blant annet skulle den nye stadsingeniøren begynnte 4 rom. Årsaken til at de ønsket akkurat denne eiendommen var at den allerede grenset til Asylet og det kommunale sykehuset. Smerthu ønsket 40 000 kroner for eiendommen, men kommunen fikk prutet ned til 38 000 kroner. Moss kommune som ikke hadde så mye penger måtte ta opp et lån i Hypotekbanjen, samt en nedbetalingsplan over 5 år med eieren Smerthu. Det var altså litt risiko i dette kjøpet, som skulle vise seg at ble problemfritt. 

Thorvald Smerthu døde julaften 1937. Han ble 70 år gammel.

Denne Oddestad vet jeg lite om. Mulig at han kom fra gården Oddestad i Hobøl som Smerthu.

Forfattet av Arve Tomt Gundersen for Mossehistorien



På bildet: Vognmann Smerthu og hesten Brona.
Smerthu & Oddestad Vognmandsforretning