torsdag 14. januar 2021

Jeløy kirke

Forfattet av Arve Tomt Gundersen for Mossehistorien

Jeløy kirke
En egen kirke på Jeløy var noe som lenge var snakket om. Og i 1936 hadde kommunen øremerket et område nordøst for Torderød. I 1944 ble det opprettet en kirkering av hjelpeprest Michael Rach Landmark. Han greide å samle inn 800 kroner frem til 1948, hvor han flyttet fra Moss. Med han stoppet også planene om en kirke på Jeløy opp. 

Biskop Johannes Smemo var på mossebesøk i 1954, hvor han la igjen noen ganske sterke føringer for en kirke på Jeløy. Det skulle allikevel gå mange år før en kirke kom på dagsordenen. I mellomtiden fikk Jeløy et kapell som åpnet i desember 1963. Jeløy fikk så endelig en egen menighet. Det skjedde først fra 1. januar 1964. Men det skulle igjen ta mange år før en kirke skulle komme på plass, selv om en tomt allerede var satt av i 1954. I 1958-59 hadde arkitektene Eva og Bernt Mejlænder utarbeidet de første utkastene av en kirke på Jeløy. 

Det er den modellen vi ser på bildet. Planlegging og byråkrati dro ut og årene gikk. Flere godkjenninger ble gitt, påfulgt av like mange utsettelser. 

Så, endelig, i november 1973 kunne daværende biskop i Østfold, Per Lønning legge grunnsteinen for Jeløy kirke, og selve arbeidet startet i juli det samme året. Den 27. april 1975 kunne den samme biskop Lønning endelig innvie kirken, som selv i dag står frem som en spektakulær kirke her i landet. Ikke minst på grunn av det flotte glassmaleriet som ble utført av Victor Sparre.