mandag 15. februar 2021

Oppføring av den gamle Værlebrygga i 1890.

Det var ingen støpt mur. Lokale innleide roere lempet steiner rett ut i vannet med henviste plasser. Steinene ble hentet fra Reiertangen, Albybukta og langs strendene som grenser mot Revlingen. De fikk betalt 3 kroner pr. tonn stein de lempet. De flinkeste greide et tonn på bare 3-4 turer. Kontrollør var byingeniør Stabell. Han målte opp last regnet ut sånn ca. vekt.
 
Etter hvert ble haugene høye nok til å være bølgedempere. På enkelte steder var det ned mot 5 meter dypt kunne Aksel Olsen fortelle, som var en av roerne. Noen år senere ble murene forsterket med store steinblogger som var hugget ut ved Hoppern på Jeløya. De ble lagt på toppen av steinmuren. Selve muren gikk i en halvmåne ut mellom kanalen og det gamle kurbadet. Inni denne halvmånen ble det oppført to trebrygger som ble brukt til båtplasser for litt mindre båter. Ved den innerste brygga var det så grunt at båtene sto tørt ved lavvann.
 
Bryggene ble benyttet frem til 1914 hvor selv bølgeburen ikke greide å holde igjen den store vinterstormen som knuste bryggene og 40- 50 båter i biter. Brygga ble aldri tatt i bruk på samme måte, og bare 2 år senere begynte man byggingen av det som i dag er selve Værlebrygga.