onsdag 1. september 2021

Ting forteller - Moss Maltextrakt


Moss Maltextrakt ble introdusert på markedet 1. januar 1913. Det er et kosttilskudd som er rikt på naturlige B-vitaminer og glukose. Maltextrakt er et rent naturprodukt, i bryggeriet blir bygget maltet. Det vil si at bygget gjennomgår en spiringsprosess og kornet blir omdannet til malt. Maltet blir deretter knust og tilsatt vann og oppvarmet til såkalt mesk. Under denne prosessen utvinnes næringsstoffer og vitaminer fra maltet og vi får vørter. Vørteren siles og blir inndampet under vakuum til maltextrakt. Maltextrakt brukes i bakerier og i sjokoladefabrikker. Den blir også brukt i sauser og marinader. Mange forbinder malextrakt med tilskudd i melken til spebarn, under okkupasjonen var det rasjonering på maltextrakt – forbeholdt barn som ikke fikk tilstrekkelig med morsmelk.

Ved Kgl. Res. Av 18. juni 1958 ble det på grunn av maltextraktens store anvendelse ved hjemmebrygging av øl, fastsatt forskrifter for salg av matextrakt. Det ble kun tillat solgt i emballasje som rommet inntil 70 centiliter (tilsvarer 1 kg. Maltextrakt) Etiketten skulle merkes «ikke tillatt til ølbrygging.

Maltblokker ble produsert på Moss Bryggeri fra 1960. Disse ble produsert på lisens fra Tyskland, der en Dr. Soldan hadde uteksperimentert en metode for krystallisering av maltextrakt.

Da Moss Bryggeri ble lagt ned over tok Jensen &Co A/S rettighetene til Moss Maltextrakt.









Mossehistorien i samarbeid med Karin Behn-Skjævestad presenterer "Ting forteller".
Litt smådrypp fra Karins brede og allsidige kunnskap om lokalhistorie og annet spennende.