onsdag 8. september 2021

Ting forteller - Jubileumsaskebegeret









Dette askebegeret ble laget til 40-års jubileet for kommunal kinodrift i Moss 1917 – 1957, tidligere ble det drevet privat kinodrift i forskjellige leide lokaler rundt i byen.








I 1910 bygget murmester Mikkelsen et kinolokale i Storgaten 13, der hvor gården «kattepina» sto tidligere. Dette lokalet fikk navnet Tivoli og ble leid ut noen år til Vidnes som drev privat kinodrift.



Tivoligården ble oppført på plassen hvor "Kattepina" hadde stått. 






Den 30. desember 1916 gikk man over til kommunal kinodrift og ingen av de som drev privat fikk ny bevilling. I 1918 fikk Tivoli kino et tilbygg og dermed fikk man plass til vestibyle og billettsalg i første etasje og oppgang til galleriet. Kinoen fikk også 100 sitteplasser i tillegg til hva den før hadde hatt.






Etter utvidelsen.


Før fjernsynet ble alle manns eie var kino et populært underholdnings tilbud for de fleste, og køene var lange foran billettlukene. Det var kinoforestillinger klokken fem for barn og klokken syv og ni for voksne. Det hendte faktisk at vi gikk ut av syvern og inn på niern hvis det var en film som fenget spesielt. 

På 1930 tallet ble det bestemt at det skulle bygges en kino til og i 1939 sto Parkteatret ferdig.






Jeløy var egen kommune på denne tiden og de hadde bestemt seg for å bygge egen kino. Gimle. Den sto ferdig i desember 1939.

I 1943 ble Moss og Jeløy slått sammen til en kommune (under okkupasjonen) dette ble stadfestet i 1946 av lovlige myndigheter og vi hadde nå tre kinoer. På 1950 tallet gikk de under navnet PGT teatrene. De hadde egen logo og det ble annonsert for kinoforestillingene hver dag i lokalavisene.

40 -års jubileet ble feiret med et spesielt program i Parkteatret om ettermiddagen, hvor det vistes filmer og om kvelden var det middag i Moss Hotel for 100 gjester. Ragnhild Blegen hadde skrevet en fin prolog som hun selv leste opp her er en liten smakebit: Kattepina, gammel og grå fikk ikke stå. Det bar overende stakkar med henne. Og siden reiste seg, synes vi den gang – flott noe som lignet et slott. – Og vi satt stolte og storbymessig – du slette tid med dyre billetter i Tivoli.

Bilder
Gustav Lindman
Johan Rynnås
Th. Bachmann



Mossehistorien i samarbeid med Karin Behn-Skjævestad presenterer "Ting forteller".
Litt smådrypp fra Karins brede og allsidige kunnskap om lokalhistorie og annet spennende.