onsdag 19. mai 2021

Ting forteller - Suppebollen på Møllhausen


Denne suppebollen vekker gode minner hos meg, minner om et arbeidsted hvor jeg gledet meg til å gå på jobb hver dag. Jeg var bare 14 ½ år gammel (1957) da jeg begynte som ryddepike på Møllhausen, og da jeg fylte 16 år fikk jeg valget av Van der Lagen om jeg ville begynne på kontoret og gå på handelskole om kvelden eller å begynne som lærling på kjøkkenet. Jeg valgte kjøkkenet og har aldri angret. Kjøkkensjefen var den gang Paul Andre Schaltenbrand, og han ga meg lærebøker og hørte meg i lekser. 

Vi kokte 10 liter suppe hver dag, kraften kokte vi selv i store kasseroller på komfyren, slik at vi alltid hadde god kraft til supper og sauser. All mat som ble laget på Møllhausen den gangen ble laget fra bunn av. 

Det ble kokt forskjellige supper hver dag og vi hadde mange faste gjester som kjøpte suppe. En bolle suppe kostet i 1957 80 øre. Mange av gjestene våre ba om en potet i suppen og det fikk de gratis.



        Foto: Th. Bachmann


I Kafeteriaen solgte vi husmannskost til middag 3-4 retter og suppe og dessert. Det var en stor smørbrøddisk med et godt utvalg av smørbrød, rundstykker og kaker. Kakene og brødvarene kom fra Oslo hver dag klokken 11. Det var f.eks. 6 forskjellige sorter wienerbrød som ikke var seige, men knasende sprø.( Hanekam, Parisienne, firkantet med eplefyll, rundt med eggekrem, skårent med makronfyll og skårent med eplefyll.)

I 2.etasje i restauranten var det i tillegg til dagens rett og dagens lunsjrett en fyldig ala carte meny.

Det er synd at vi ikke har et slikt sted som Møllhausen var, et koselig møtested med god mat og hyggelig atmosfære. Det har nå stått stengt i mange år, tenk om noen kunne åpne en kafeteria/restaurant der igjen.


Mossehistorien i samarbeid med Karin Behn-Skjævestad presenterer "Ting forteller".
Litt smådrypp fra Karins brede og allsidige kunnskap om lokalhistorie og annet spennende.



        Foto: Familen Kronberg