tirsdag 6. juli 2021

Hva ser vi på Postkortet - Dronningensgade 1904


Her ser vi Dronningens gate før 1904. Postkortutgiver er Anna Morthensen som var aktiv med bokhandel i Moss i perioden 1898 - 1904.

På venstre side ser vi dagens nummer 13 og 11. Moss Glasmagazin holdt til i nummer 13. Det vet vi pga «glasskula» som henger over døra. Antagelig hadde Raade Skotøifabrik utsalg helt i front. Bakenfor holdt Søren Kure til i mange år. I nyere tid kjent som Bræckegården. Deretter går det et skille der den tidligere Prinsens gate gikk. På andre siden dagens nummer 3a som er en del av Amfi i dag. På bildet hadde Erikka Olsen sitt utsalg på hjørnet. Hun drev manufaktur. I de samme lokalene hvor Rolf Olsen senere hadde bokhandel. Vi ser ikke så mye mer av den videre husrekka, men den gamle «bakgården» helt i enden som ennå ikke er bygget om. Det skjedde først i 1905. Langt bak ser vi bygninger på Bjerget.

Vi trekker oss bakover i bildet igjen og skimter så vidt nummer 13 (Thodberggåden) på høyre side, som senere huset storkiosken til Charme. I den neste murbygningen, som står der ennå var apoteket Ørnen. Prinsens gate skilte den neste bygningen som tilhørte Ulsteen. Den ble revet da Moss Bygg satte opp ny bygning, inkludert byens første rulletrapp. I nyere tid en av byens første kjøpesenter, Vendo. Den neste bygningen er mest kjent som Frisenfeldt. Deretter er det vanskelig å se de neste bygningene. Men vi kjenner igjen «toppen» til Knut A, og lagt bak «Soma-bygningen».

På denne tiden var ennå ikke automobilen ankommet byen og hele gata var brosteinlagt med brede fortau på den ene siden. Alle forretningene hadde store trappepartier som ønsket deg velkommen inn.